Voeding

De klassieke manier van naar voeding kijken is vaak analytisch en gaat teveel over calorieën en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Uiteraard is dit belangrijk maar hierbij wordt een ander aspect over het hoofd gezien, namelijk het effect dat onze voedingskeuze heeft op ontstekingsprocessen in ons lichaam, welke aan de basis staan van veroudering en chronische aandoeningen.

Stressreductie

Stress is een normale reactie van het lichaam wanneer het van binnen of van buiten gevaar ervaart.  Het stelt het lichaam in staat in actie te komen en het dient dus onze overleving. Bij een stressreactie zijn het onwillekeurig zenuwstelsel en een aantal hormonen betrokken. Stressreacties hebben normaal gesproken een korte duur en het lichaam reguleert hierbij zelf dat betrokken hormonen en zenuwcentra bijtijds worden getemperd. In sommige gevallen blijft de stressreactie echter aanhouden, een situatie die bijzonder ziekmakend is. Chronische stress verstoort ons dag- en nachtritme, verhoogt de ontstekingsgevoeligheid van het lichaam, vermindert de gevoeligheid voor insuline, stimuleert het ontstaan van zwaarlijvigheid en met name buikvet  en verstoort onze mentale en emotionele capaciteiten.

Beweging

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, dat weet een osteopaat als geen ander. Daar waar osteopaten beweeglijkheid herstellen is actief bewegen van de patiënt zelf ook essentieel voor de gezondheid. Een zittend bestaan is sterk gerelateerd aan overgewicht en diverse chronische aandoeningen waaronder zelfs kanker.

Slaap

Slaap is een absolute levensbehoefte. Het is een periode van rust waarin herstel plaatsvindt van lichamelijke en geestelijke activiteiten. Tekort aan slaap verhoogt de hoeveelheid stresshormonen in ons lichaam met alle lichamelijk, geestelijke en emotionele gevolgen van dien. Een mens kan redelijk probleemloos langere tijd zonder eten, maar zonder slaap zeker niet.