Stressreductie

De link tussen stress, chronische ontsteking en uw weerstand

Door: Yannick Smidts, updated 25 juni 2020

Wanneer we psychische of lichamelijke stress ervaren, gaat ons lichaam in de ‘vecht-vlucht’ stand staan. Hierbij komen de hormonen cortisol en adrenaline vrij die onze weerstand tijdelijk verminderen. 

Het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat alle energie naar onze overlevingsfuncties kan gaan. Het zal hierbij niet-essentiële functies onderdrukken. Het immuunsysteem en maag-darmsysteem worden stil gelegd.

In stressvolle situaties komen extra suikers in de bloedbaan om energie te geven aan de grote spieren. We weten inmiddels hoe onze bloedsuikerspiegel verband houdt met sluimerende ontstekingen. De bloedvaten in de organen vernauwen, zodat bloed volop naar het spierstelsel kan stromen. Adrenaline zorgt voor een versnelde hartslag en zal je een stuk sneller doen ademen om voldoende zuurstof naar de spieren te brengen. Cortisol en adrenaline veroorzaken een daling in de hoeveelheid lymfocyten en witte bloedcellen. Hierdoor word je kwetsbaarder tijdens een virusinfectie. Allemaal niet erg want je bent immers aan het overleven..

De vecht-vlucht stand van je lichaam is ideaal in kortdurende situaties van een aantal minuten en kan dan levensreddend zijn. Het is echter niet gemaakt om dagen en zelfs jaren voortdurend aan te staan.

Tijdens stress komen er tal van chemische stofjes vrij in het bloed die ontstekingsbevorderend zijn, bedoeld om indringers aan te vallen. Normaal zijn deze snel weer weg maar bij chronische stress kom je in een vicieuze cirkel terecht waardoor de ontsteking chronisch blijft aanhouden. Deze ontsteking tast het hele lichaam aan waarbij virussen gemakkelijker vat hebben op je lichaam. In onderstaand filmpje legt Dr. Lipton de relatie uit tussen angst en de verminderde werking van het immuunsysteem. Een echte aanrader: https://www.youtube.com/watch?v=zxcClVB3XSg

Langdurige stress te lijf

Het komt er dus op aan een langdurige stressreactie te verminderen of voorkomen. Hier zijn tal van mogelijkheden zoals onder andere yoga, mindfulness en hartcoherentietraining. U vindt betrouwbare adressen op de website van OCM Lifestyle, onder het kopje partners. Denk ook eens aan de eenvoudigere remedies om stress te verminderen. Een wandeling in de natuur blijkt bijvoorbeeld een sterk stress-verlagend effect te hebben. Doe sowieso dagelijks minimaal één activiteit wat je een ontspannen gevoel geeft!

Wat is de oorzaak van uw stress?

Ook moet natuurlijk de oorzaak van de stress worden aangepakt. Dit is niet altijd eenvouding. Heeft u bijvoorbeeld psychische trauma’s gehad in uw leven, dan kan het noodzakelijk zijn om hulp te zoek bij een psycholoog of psychotherapeut. Sommige problemen zijn ook niet weg te nemen en in een dergelijke situatie zal de focus moeten liggen op methodes die de stress dragelijk maken. Als osteopaat kunnen we hier ons steentje bijdragen. Met bepaalde technieken kunnen we op uw onwillekeurig zenuwstelsel inwerken. Ook technieken op bijvoorbeeld de buik en ademhalingsspieren kunnen u letterlijk verlichting geven. Benieuwd of OCM iets voor u kan betekenen? Schroom niet ons een mailtje te sturen. Wij nemen alle tijd om uw verhaal aan te horen en u indien mogelijk advies en begeleiding op maat te geven.