Voeding

Insulineresistentie centraal: Insulineresistent; Wat nu?

Door Frank Zweedijk, updated 01-03 -2023

Wanneer u gediagnostiseerd bent met insulineresistentie is niet meteen het hek van de dam. Met simpele aanpassingen van uw leefstijl kunt u de gevoeligheid van uw lichaamscellen voor insuline herstellen en voorkomen dat deze in de toekomst opnieuw verstoord raakt. Voor uitleg over het begrip insulineresistentie verwijs ik naar een eerdere post ‘wat is insulineresistentie?’.

Insulineresistentie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische aanleg en langdurige frequente verhoogde insulineconcentraties in de bloedbaan.

Zo’n 80 % van de westerse bevolking kampt in meer of mindere mate met insulineresistentie.Dit is het gevolg van een dieet dat te rijk is aan bewerkte voeding rijk aan toegevoegde suikers en schadelijke vetten, maar ook de zogenaamde gezonde koolhydraten zoals bijvoorbeeld aardappelen, volkoren granen en volkoren pasta. Onze ‘schijf van vijf’ draagt zodoende bij aan de epidemie van insulineresistentie.

Mensen met een genetische aanleg voor insulineresistentie ontwikkelen snel problemen in de stofwisseling wanneer ze vaak en veel koolhydraten consumeren. Dit resulteert in hoge insulinewaardes, vetopslag met name ter hoogte van de buik en op den duur overvolle cellen die nóg meer insuline nodig hebben om de grote hoeveelheden glucose in de cellen te duwen. De bloedbaan raakt meer en meer ‘versuikerd’, de bloeddruk gaat omhoog  en een ontstekingsbevorderende en ziekmakende situatie ontstaat..

Insulineresistente mensen zijn zodoende koolhydraat-intolerant. Wat doet iemand die bijvoorbeeld lactose-intolerant is? Die drinkt geen melk meer toch? Insulineresistente mensen moeten zodoende zo weinig mogelijk koolhydraten tot zich nemen om gezond te blijven!

Maar hebben we de koolhydraten niet nodig voor onze energievoorziening? Wel nee! Ons lichaam is prima in staat goed te functioneren zonder koolhydraten zolang we maar voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Het lichaam heeft immers een prima alternatieve brandstof in de vorm van vet. Het levert meer energie op, is een schonere verbranding en meeste mensen hebben er genoeg van in voorraad.. Ons lichaam is door honderdduizenden jaren evolutie zeer flexibel geworden qua brandstofkeuze om te kunnen anticiperen op grote periodes zonder voedsel in het algemeen en koolhydraten in het bijzonder. Probleemloos schakelde het lichaam over op verbranding van de vetvoorraad gedurende de winterse voedingsschaarste.

Het ontstaan van insulineresistentie is een proces van jaren. Het lichaam zit door de jarenlange overvloed aan koolhydraten vast in een staat van suikerverbranding en wordt hier steeds meer rigide in, want tegelijkertijd leert het vetverbranding af. De stofwisseling verliest zodoende haar metabole flexibiliteit.

De oplossing voor insulineresistentie is simpel; Respecteer de koolhydraat-intolerantie en stop met of reduceer het eten van koolhydraten. Hoe lang en hoe strikt je dit moet doen is afhankelijk van de mate van insulineresistentie. Iemand die diabetes type 2 heeft doet er verstandig aan zo weinig mogelijk koolhydraten te eten terwijl iemand met milde insulineresistentie in verloop van tijd weer koolhydraten kan gaan introduceren.

Om het lichaam weer vet te leren verbranden is het belangrijk ten minst 6 weken de koolhydraatconsumptie onder de 30-50 gram per dag te houden. Men noemt dit een koolhydraatarm ketogeen dieet omdat het lichaam in een staat van vetverbranding  ‘ketonen’ produceert in de lever. het ketogeen dieet is een stevige ‘reset’ van de stofwisseling. De genen en enzymen betrokken bij de vetverbranding worden eindelijk weer geactiveerd en det proces van vetverbranding wordt met de dag weer effectiever. Het lichaam hervindt haar metabole flexibiliteit.

Moet ik dan mijn hele leven lang de koolhydraten schrappen? Zeker niet in elke situatie.. Afhankelijk van de mate van insulineresistentie kunnen na 6 weken ketogeen dieet vervolgstappen worden genomen zoals;

  • Doorgaan met een ketogeen dieet om nog meer gewicht te verliezen;
  • Doorgaan met het ketogeen dieet in geval van b.v. gediagnostiseerde of sterke aanleg voor diabetes, hart en vaatziekten of ziekte van Alzheimer;
  • Doorgaan met het ketogeen dieet in combinatie met vasten bij bepaalde aandoeningen zoals b.v. auto-immuunziekten zoals reuma;
  • Herintroduceren van koolhydraten in combinatie met vermindering van eetmomenten in gevallen van milder insulineresistentie;
  • Terugkeren naar 3 maaltijden per dag met alleen enige voorzichtigheid t.a.v. de hoeveelheid koolhydraten.

Een plan van aanpak bij insulineresistentie verschilt van persoon tot persoon. Start niet zo maar met een dieet als u geen concreet plan en doelstellingen heeft. Het verdient daarom aanbeveling vooraf contact te zoeken met onze leefstijl- en ketocoach Rosalie de Kraker om het dieet veilig en zonder al teveel bijwerkingen te laten verlopen en uw kans van slagen te vergroten. Haar deur staat voor u open in het OCM!