Voeding

Insulineresistentie centraal; Wat is insulineresistentie?

Door Frank Zweedijk, updated 26-2-2023

Insulineresistentie is een verstoring van de stofwisseling waarbij het lichaam minder gevoelig wordt voor het hormoon insuline. Insulineresistentie ontstaat door gedurende lange tijd té vaak en té veel insuline aan te maken. Net als een alcoholist steeds meer tot zich moet nemen om dronken te worden, heeft het lichaam bij insulineresistentie steeds meer insuline nodig om bloedsuiker in onze cellen te krijgen.

Insuline is hét hormoon wat energie opslaat in het lichaam. Het wordt door de alvleesklier geproduceerd in reactie op een maaltijd. Met name de consumptie van koolhydraten en in mindere mate eiwitten zorgt voor een piek in de insulineproductie. Te vaak en teveel koolhydraten consumeren heeft zo zijn gevolgen want de voortdurend verhoogde insulinewaarden stuwen steeds meer glucose in onze cellen. Dit is een ongezonde situatie..

Wanneer de lichaamscellen zo verzadigd zijn met suikers en vetten dat er simpelweg niet nóg meer energie bij kan, zal het lichaam de cellen minder gevoelig (resistent) maken voor insuline om zodoende glucose buiten de cel te houden. Het lichaam doet niets voor niets..

Insulineresistentie resulteert in een verhoging van de bloedsuikerspiegel en vervolgens de afgifte van nóg meer insuline door de alvleesklier om glucose uit de bloedbaan te krijgen. Een vicieuze cirkel ontstaat zonder dat er direct sprake hoeft te zijn van problemen of ziekte…

Door langdurige hoge concentraties insuline en bloedsuikers in de bloedbaan ontstaat echter een ontstekingsbevorderend milieu. Versuikerde eiwitten in de bloedbaan stimuleren ontstekingen in de vaatwand en bloedklontering en de hoge insulineconcentraties stuwen de bloeddruk omhoog. Hart- en vaatziekte is in de maak..

Wanneer de alvleesklier zelf verzadigd raakt met suikers en vet komt het lichaam op het punt dat niet langer genoeg insuline kan worden geproduceerd om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Diabetes type 2 is ontstaan. Ook de hersenen kunnen problemen krijgen met hoge bloedsuiker- en insulineconcentraties. Om deze reden wordt de ziekte van Alzheimer ook wel diabetes type 3 genoemd..

Ook kanker is sterk gerelateerd aan insulineresistentie. Dit is niet vreemd aangezien insuline groei stimuleert en bloedsuiker dé brandstof is die kankercellen in enorme hoeveelheden fermenteren. Je kunt dus maar beter niet insulineresistent zijn.

Is er bij u sprake van insulineresistentie? Doe HIER de test. Blijkt u insulineresistent te zijn, zit dan niet bij de pakken neer. Er is een eenvoudige en effectieve oplossing. Een simpele reset van uw stofwisseling middels een koolhydraatarm (ketogeen) dieet met minder dan 30 gram koolhydraten per dag zal uw insulinegevoeligheid herstellen wanneer deze verstoord is. Onze integraal leefstijl- en ketocoach Rosalie de Kraker staat u met liefde bij het resetten van uw metabolisme!