"Het effect van meer bewegen op de kans te overlijden aan hart- en vaatziekten en diabetes is vergelijkbaar met dat van medicijnen, zonder bijwerkingen!"

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, dat weet een osteopaat als geen ander. Daar waar osteopaten beweeglijkheid herstellen is actief bewegen van de patiënt zelf ook essentieel voor de gezondheid. Een zittend bestaan is sterk gerelateerd aan overgewicht en allerhande chronische aandoeningen waaronder zelfs kanker.

Het effect van meer bewegen op de kans vroegtijdig te overlijden aan hart- en vaatziekten en diabetes is vergelijkbaar met het effect van medicijnen, zonder bijwerkingen! Bewegen heeft een positief effect op bloedsuiker- en cholesterolgehaltes  en maakt het lichaam gevoeliger voor insuline, het hormoon wiens verminderde gevoeligheid in relatie staat met álle ouderdomsaandoeningen. Bewegen omvat zowel sporten als andere dagelijkse lichamelijk actieve bezigheden zoals werk, spelen, huishouden, tuinieren of een stukje fietsen of wandelen.

Bewegen heeft directe gezondheidsvoordelen maar beïnvloedt door een betere gemoedsrust, een toegenomen zelfvertrouwen, gewichtsverlies, bloeddruk ook andere pijlers van een gezonde leefstijl.

Bewegen heeft een positieve invloed op het hart en bloedvaten, op de longcapaciteit, op het spierstelsel, op onze botten en op onze balans. Onderzoek laat zien dat minder dan de helft van de Nederlanders te weinig beweegt.  Ook is aangetoond dat bewegen boven de beweegnorm extra gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Met name laag intensieve duurtraining en kortdurende maximale kracht- en sprinttraining blijken het beste effect te hebben op ons lichaam.

Hieronder vindt u een chronologisch overzicht van alle artikelen over beweging.